Protected by Copyscape

Gaat simpelweg NEE zeggen zonder je helemaal tot in den treure te verdedigen, je ook niet altijd lekker af? Ik heb er jaren over gedaan om dit uiteindelijk zonder schuldgevoel te kunnen. Met het volgende in gedachten: elke NEE tégen een ander is een JA áán jezelf!

Hoe kun je voorkomen dat je die harde NEE niet hoeft uit te spreken maar wel duidelijk aangeeft dat je iets niet wilt, dat je er geen zin in hebt, dat het je op dat moment gewoon even niet uitkomt?

Ik heb er echt een sport van gemaakt om op andere manieren NEE te leren zeggen en daarmee JA aan mezelf. 😉 Ik ben me heel bewust van tijd- en energieslurpers. Maar ook voor mijn lieve vriendinnen matchen hun behoeften aan contact niet altijd met de mijne.

Herkenbaar?

Ik ben JA gaan zeggen tegen mezelf of beter gezegd: aan mezelf.

Uiteindelijk zullen mensen toch wel een mening over je hebben. En besloot ik mijn leven niet langer te blijven leven om indruk te maken op anderen.

Besloot ik om te gaan leven om indruk te maken op mezelf.

JA zeggen aan mezelf en daarmee de mechanismen leren doorbreken die mij decennia lang beperkten in het maken van de juiste keuzes, is voor mij een van de belangrijkste levenslessen tot nu toe. Keuzes bepalen de koers van je leven en daarmee ook de kwaliteit van je leven. Aan het einde terugkijken en spijt hebben van gemiste kansen of verkeerde keuzes wil niemand.

Bedenk je dan: wil ik me over 365 dagen nog altijd zo voelen zoals ik me nu voel, nog altijd zo leven als dat ik mijn leven nu leef?

Als het jou gaat lukken los te komen van jouw gewoontegedrag anderen voorrang te geven aan jezelf, je eigen gevoel en mening niet belangrijk te vinden en je te plooien naar je omgeving, dan gaan er mooie dingen gebeuren. En weet 1 ding:

JA zeggen aan jezelf? Het kan wèl!!

Wil je loskomen van die 1001 excuses om iets niet tegen je zin in te hoeven doen of wil je simpelweg meer tijd te creëren voor jezelf, maar vind je het moeilijk om NEE te zeggen?

Dan deel ik deze 30 ‘mildere’ varianten op NEE zeggen graag met jou.

U ook genieten van: