communicatie

JA-NEE stress

Protected by Copyscape

Ken je dat? Dat je al JA hebt gezegd, terwijl het als NEE voelt. Dat je direct al weerstand voelt als je iets hebt toegezegd wat je eigenlijk helemaal niet wilt doen. Op je werk, thuis of voor de school van je kinderen. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Te vaak laten we ons leiden door verzoeken van buitenaf. En vinden we incidenteel een keertje iemand ter dienste zijn helemaal geen probleem. Maar voor velen van ons blijft het niet bij een enkel keertje en voor je het weet slipt je agenda dicht met teveel moetjes. Met teveel JA zeggen op verzoekjes vanuit je omgeving.

Activiteiten die zeer tijdrovend zijn maar ons ook geen energie (meer) geven. Omdat het ons inmiddels tegenstaat. Wetend dat ook onze tijd kostbaar is en het besef dat het niet langer energie geeft, maar ons eerder leeg trekt.

Luister naar je buikgevoel, neem dit gevoel serieus. Wat je hoofd ook goed probeert goed te praten, het gevoel in je buik liegt nooit. Maarrrr….je moet er natuurlijk wel bij kunnen komen. Soms hebben we nu eenmaal moeite om ons gevoel te raadplegen, omdat we veel beter lijken te zijn in alles weg rationaliseren.

Laat had ik een gesprek met iemand die voor een lastige keuze stond. Toen ze beide opties aan me voorlegde en we daar wat dieper op in zijn gegaan, vroeg ik haar uiteindelijk per keuze: ‘Word je hier blij van in je buik?’ Binnen 3 seconden had ze haar antwoord.

Hoe vaak baal je achteraf dat je ja hebt gezegd en het als nee voelt?

Hoe vaak heb geweigerd, bijvoorbeeld op een verzoek van iemand?

Toen ik een aantal jaren geleden eens na ging hoe dit bij mezelf zat, merkte ik dat ik veel te vaak op kleine verzoeken inging. Ja was al snel gezegd. Ik wilde die ander een plezier doen. Wat ertoe leidde dat ik mezelf geen plezier deed. Ik noem het de please epidemie.

Sinds ik me hier bewust van werd, heb ik me als tegentactiek het vijf-seconden-nee van Charlie Mungers eigen gemaakt. Als je in 90% van alle gevallen NEE zegt, zul je nauwelijks iets missen in de wereld. En mensen zullen het accepteren.

Zelfs bewonderen dat je kiest voor jezelf.

Vraagt iemand mij vandaag de dag of ik hem of haar een plezier wil doen, dan denk ik hier 5 seconden over na. Daarna beslis ik JA of NEE. Of vraag ik uitstel: ‘Ik moet hier even over nadenken, kom hier bij je op terug.’ 

Net zo goed als ik dat bij een verzoek van een ander kan doen, pas ik deze tactiek ook toe op mezelf. Als ik het moeilijk vind om een besluit te nemen, dan vraag ik mezelf: word ik hier blij van in mijn buik?

Ervaar je JA-NEE stress, ga dan af op het gevoel in je buik. Te simpel, ik weet het. Maar dat gevoel spreekt de waarheid. Zelf weet je het beste wat fijn voelt voor jou. En hoe vaker je nee zegt tegen je omgeving, des te meer tijd er over blijft voor je jezelf en de mensen die jouw tijd en energie waardig zijn :-).

Je houd misschien ook van..