Protected by Copyscape

De meeste mensen hebben tijdens hun jonge jaren geleerd om aardig en attent te zijn voor andere mensen. Een lief meisje of lieve jongen te zijn. Om beleefd en meegaand te zijn. Om leuke dingen voor andere mensen te doen. Om voor andere mensen te zorgen. Toegeeflijk te zijn.

En dat is allemaal goed en prettig. Dit ZIJN bewonderenswaardige eigenschappen.

Behalve…

… voor velen van ons ontbrak er een belangrijk stuk van de puzzel. Wat ontbrak was het zeer belangrijke punt om óók voor jezelf te zorgen.

Je kunt je immers onmogelijk plooien naar alles en iedereen.

En mag gaan geloven dat JIJ net zo belangrijk bent als de anderen en dat JOUW geluk ook belangrijk is.

Dat hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe meer je anderen kunt bieden.

Dat de eerste verantwoordelijkheid altijd bij jezelf ligt.

Dat het jouw taak is om je eigen welzijn te beschermen.

Dat het belangrijk is te weten wat je grenzen zijn  en hoe je grenzen moet stellen.

Dat je voor jezelf kunt en moet opkomen.

Dat je nee moet kunnen zeggen. En meer moet zeggen.

Als dit stuk ontbreekt, doen we ons zelf structureel tekort. Raken we uitgeput. Haatdragend. Ontevreden. Leven we het leven naar de behoeften van anderen.

Met als resultaat dat we ontevreden raken. En het steeds moeilijker wordt ons pleasegedrag te doorbreken.

Het goede nieuws is dat deze gewoonte doorbroken kan worden. Je kunt leren om de aandacht te gaan richten op je eigen behoeften. Je kunt grenzen leren stellen. Je kunt leren hoe je kunt voorkomen dat mensen er standaard van uitgaan dat je er voor ze bent.

Hoe kun je voorkomen dat je die harde NEE niet hoeft uit te spreken maar wel duidelijk aangeeft dat iets je niet past, dat je er geen zin in hebt. Ik heb er echt een sport van gemaakt om op andere manieren NEE te leren zeggen en daarmee JA aan mezelf. Ik ben me heel bewust van tijd- en energieslurpers. Maar ook voor mijn liefste vriendinnen matchen hun behoeften aan contact niet altijd met de mijne.

Is dit herkenbaar voor jou en wil je loskomen van die 1001 excuses om iets niet tegen je zin in te doen, maar vind je het moeilijk om NEE te zeggen,

dan deel ik 30 Manieren om NEE te zeggen graag met jou.

Doe er je voordeel mee;-).

U ook genieten van: