Loop je af en toe vast in gesprekken omdat je je onzeker voelt naar die ander? Dat je toch maar niet zegt wat je t liefste zou willen zeggen? Je jezelf al JA voelt knikken terwijl het van binnen als NEE voelt?

Of twijfel je over wat je moet zeggen als iemand kritiek op je heeft, je aanvalt of je ‘t gevoel hebt dat er geen rekening gehouden wordt met jouw mening, jouw behoeften?

Eén ding is zeker: je hebt maar één relatie gegarandeerd je hele leven en dat is de relatie met jezelf. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat deze goed is! 😉

Keuzes vanuit angst
Dat dit soms lastige keuzes met zich mee brengt, is een feit. En dat het pad daarna soms lastig en hobbelig is, ook. Keuzes die we echter vanuit angst, twijfel of onzekerheid maken lijken op de korte termijn de beste of in ieder geval makkelijker:

‘Ik blijf toch maar in deze relatie, want stel dat ik niemand meer tegenkom?’

’Ik blijf toch maar bij dit bedrijf, want stel dat ik geen andere baan meer vind in mijn vakgebied?’

‘Ik blijf toch maar de buurt van mijn ouders wonen, ook al zou ik het liefst aan zee gaan neerstrijken. Stel dat ik ze teleurstel als ik verder van ze vandaan ga wonen?’

‘Ik kan maar beter niets zeggen over dat betweetgedrag van die collega, stel dat ze de manager tegen mij op zet?’

‘Laat ik maar niet om salarisverhoging vragen, stel dat ik het niet krijg?’

Ergens diep van binnen weet je dat je het eigenlijk anders wilt. Niet voor jezelf kiezen omdat je niet weet of de uitkomst naderhand positief is, is ook een keuze. Maar meestal niet de beste.

Hartkeuze
Inmiddels heb ik meermaals ervaren dat elke keuze die ik maak vanuit angst of onzekerheid, de makkelijkste leek op dat moment maar uiteindelijk zorgde voor het lastigste pad. Doordat ik mezelf had verloochend, geen gehoor had gegeven aan waar ik op dat moment het liefste voor had willen kiezen. Die hartkeuze was namelijk doodeng. De makkelijkste keuze bleek keer op keer toch de moeilijkste weg. En hoe moeilijker de keuze, hoe voorspoediger de weg die volgt. Alsof alles opeens voor me lijkt te werken. Daar ben ik inmiddels wel achter.

Door nu te kiezen vanuit mijn gevoel, te kiezen voor dat waar ik blij van word en erop te vertrouwen dat een zuivere keuze vóór me werkt, zit ik goed in mijn energie, ben ik een leuke moeder, een leuke dochter, vriendin, buurvrouw, kortom een veel leuker mens. Voor mezelf en voor anderen. Leef ik in het NU zonder te piekeren over het verleden of de toekomst. Maak ik tijd voor het bakken van een taart met mijn dochter of een gesprek met mijn zoon. Daar waar ik eerder ook tijd voor vrijmaakte, maar er met mijn aandacht niet altijd bewust bij was. Vanwege die bewolking in mijn hoofd. En blijken mijn hartkeuzes keer op keer de beste keuzes.

Positief effect
Door bloedeerlijk naar jezelf te zijn, te ontdekken wat jou blij maakt en daar bewust voor te kiezen, ga je merken dat dit een positief effect heeft op jouw eigenwaarde. Je kiest voor JOU. Je hecht dus waarde aan JOUW behoefte en neemt dit serieus. Het krijgt zelfs voorrang op de behoeften van de hele wereld om je heen. En that’s what it’s all about!

Je keuze niet baseren op wat de buitenwereld wil, op wat je collega je zegt, je schoonmoeder wenst, of om je partner te pleasen, doet wonderen. Je weet namelijk echt wel wat je wilt, diep van binnen. Betrap je jezelf nog wel eens op mijmergedachten? En zodra je dat beseft, ze weg wuift, want ‘wie ben ik om daar over te dromen, dat gaat toch nooit gebeuren?’. Weet dan dit lief mens- dit zijn jouw diepere verlangens en behoeften -, je hoeft ze alleen maar serieus te nemen. En te onderzoeken wat wel haalbaar is om te realiseren in jouw leven. Ga je dan stapjes zetten om je behoefte te beantwoorden, dan ga je ervaren wat dat met je doet. Welk gevoel dat je geeft. Ik vind het magisch.

Hoe meer je kiest voor dat wat jij echt wilt, hoe hoger je zelfwaardering, des te meer succes ook in je communicatie. Je voelt je namelijk veilig…bij jezelf!

Ongedacht hoe die ander reageert
Belangrijk is ook dat je je bewust bent van jouw basiswaarden in communicatie. Want ook al weet wat voor jou de beste keuze is, hoe ga je dit delen met de mensen om je heen en hoe wil je omgaan met hun reactie? Want één ding weet ik wel, de keuzes die je maakt vanuit je hart, zijn vaak de moeilijkste om te incasseren voor je omgeving. Hoe wil jij dat anderen jou benaderen, met jou in gesprek gaan? Hoe ga je ervoor zorgen dat ze naar je luisteren en jouw boodschap serieus nemen? Zodra jij gaat staan voor jouw waarden, kun je je nog zo oncomfortabel voelen naar die ander, het geeft je wel de veiligheid en daarmee de kracht om voor jezelf op te komen. Ongeacht hoe die ander reageert. Kun jij 5 communicatiewaarden benoemen?

Een van mijn waarden die ook als een rode draad door mijn eerste boek ‘Lul ik hou van je! loopt, is begripvol communiceren. Probeer eerst te begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden. Je hoeft het niet met de ander eens te zijn, maar kunt wel luisteren en vragen stellen zodat je duidelijk krijgt wat de ander parten speelt of waarom deze persoon vervelend op jou reageert. En ook verwacht ik van de ander begrip. Ook al zijn we het absoluut niet met elkaar eens.

‘Ik begrijp dat het een lastige keuze voor je is, ook al ben ik het er niet mee eens.’

Zodat je vanuit dat inzicht en die veiligheid een basis hebt om lastige gesprekken aan te gaan. Het gaat namelijk niet over het veilige kader dat een ander je kan bieden en in moeilijke situaties kan doorbreken. Wel om de fundering van veiligheid die je bij jezelf ervaart.  En dat heb je zelf in de hand!

Is deze basis aan veiligheid stevig en stabiel dan heb altijd die basis om op terug te vallen. En zorgt deze ervoor dat jij je staande houdt zodra ‘t lelijk of lastig wordt.

Kop in het zand
Maar wat nu als je een gesprek aan moet gaan met je leidinggevende, je schoonmoeder of je partner waarbij je al misselijk wordt bij het idee? Je het liefste wilt wegduiken, ontslag wilt nemen of tien keer liever je kop in het zand steekt, om het maar niet te hoeven aangaan?

Het enige wat je kunt doen en waarbij jij volledig in charge bent, is bloedeerlijk zijn naar jezelf! Hoe jouw manager ook reageert, hoe jouw lief ook baalt van jouw irritatie of kritiek. Hoe graag je schoonmoeder ook wilt dat je het anders doet.

Schijnbare comfortzone
Zolang jij eerlijk blijft naar jezelf, trouw blijft aan jezelf, bouw jij aan die relatie mèt jezelf. En daarmee aan de fundering van jouw eigen kader van veiligheid. Zodat je niet alleen maar hard je best doet om binnen de lijntjes van de ander te kleuren, maar het juist aan durft om af en toe je schijnbare comfortzone op te rekken. En als een leider een gesprek durft aan te gaan. En voor jezelf te gaan staan. Op jouw initiatief. Zodat jij tijdig kunt aangeven wat je vindt of liever anders wilt. En leert dat je omgeving rekening gaat houden met jou.

En als de omstandigheden dan tegen je werken, omdat anderen niet kunnen accepteren dat jij een grens trekt, jouw kritiek uit, jouw frustratie deelt en tot uiting brengt hoe je dingen liever hebt, weet dan dit: zolang jij je voorneemt jouw standpunt tijdig kenbaar te maken op een respectvolle manier, ook al is de ander het er niet mee eens, kun je jezelf niets verwijten. Aan de wijze waarop de ander op jou boodschap reageert kun je niets veranderen, wel aan de manier waarop jij ermee omgaat.

Pluspunt
Een ding is zeker: alleen op die manier leer je anderen om te gaan met jou. En ga je op den duur merken dat ze rekening gaan houden met jou. En een mooi pluspunt als je dit eenmaal naar eigen tevredenheid beheerst: Je leeft jezelf en bent lief voor jezelf. Wat een ander er ook van vindt!

———-

Wat de reden ook is dat je vastloopt in je communicatie zodra gesprekken lastig worden, één ding weet je wel: je wilt je jouw stem laten horen, anderen laten weten wat jij wilt of vindt en serieus genomen worden.

En dat dit soms behoorlijk lastig is, is mij  niet onbekend. Mezelf wegcijferen door mijn mening af te doen als minder belangrijk, ook niet. Ik vertel je graag hoe ik mezelf ben gaan empoweren in mijn communicatie. Zodat ik anderen leerde rekening te gaan houden met mij. Het verhaal is iets te lang voor hier, dus ik heb er een E-book over geschreven: Communiceren met zelfvertrouwen; in 6 stappen bied ik je handvatten om je communicatie te bekrachtigen. En deel ik de stappen die ik hier in heb gemaakt.

DOWNLOAD MIJN E-BOOK ‘COMMUNICEREN MET ZELFVERTROUWEN’

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.