We zijn vaak geneigd om situaties of aanstaande gebeurtenissen zo vaak te overdenken, dat het zorgen worden die vast komen te zitten in ons hoofd. Bijvoorbeeld als het gaat om:

Gekwetste gevoelens

Slechte ervaringen uit het verleden

Bepaalde gedragspatronen van jezelf

Schuldgevoelens over gemaakte fouten

Zodra die dingen eenmaal tussen je oren zitten, is het niet zo eenvoudig om dit los te laten. We beschikken helaas niet over een aan/uit knop op ons hoofd. Was het maar zo :-).

Doordat je focus op je gedachten ligt, kom je moeilijker bij je gevoel. Met als verwarrende factor dat je denkt dat je iets voelt, zonder dat je het écht voelt. Dit kan negatieve gevolgen hebben: allereerst staat het je huidige gelukbeleving en welzijn in de weg. Daarnaast kan de stress die hieruit voortkomt allerlei ziektesymptomen veroorzaken. Denk aan hoofdpijnklachten, maagklachten, slaapstoornissen en soms zelfs depressies.

Ook door de dagelijkse angst- of zorggedachten kun je erg in je hoofd gaan zitten. Waardoor je veel gaat piekeren en zo onrust kan ervaren. Door al dit soort gedachten (meer) los te laten, maak je de weg naar je gevoel weer vrij. Hoe kun je jezelf dan toch helpen die gedachten wat minder de boventoon te laten voeren?

Ik geef je een magische  tip van * Byron Katie die deelnemers aan mijn training als zeer effectief ervaren:

Als we elke hersenspinsel die per dag binnenkomt, serieus nemen en ons niet afvragen: ‘Is het ook echt zo? Is het echt waar?’ dan belandt je binnen no time in een negatieve vicieuze cirkel.

Dus: doe een stap je terug, neem de gedachten meer waar vanaf een afstand en vraag je bij deze storende gedachte af: Is het ook echt zo?’

Voorbeeld:

Je schoonmoeder geeft jou met haar opmerkingen  steeds het gevoel dat je het niet goed doet, dat het beter moet, anders kan in haar ogen. Je partner gaat hier niet op in, negeert het en daardoor denk jij dat hij de kant van zijn moeder kiest?

Maar is dit ook echt zo?

Dit soort gedachten ga je in je hoofd steeds groter maken door ervaring op ervaring, zonder dat je checkt of het ook zo is. Vraag dit aan je partner. ‘Ik heb moeite met de opmerkingen die je moeder steeds maakt en heb het gevoel dat je me hier in niet steunt. Dat raakt me. Is dat je bedoeling?

Nee, natuurlijk is dat niet zijn bedoeling en dat zal hij ook aangeven. Dit biedt dan direct een mooie opening om samen te kijken hoe dit  anders kan.

Door het bespreekbaar te maken met de persoon die er voor jou toe doet, waardoor jij je onbegrepen en alleen voelde op dit punt, ontstaat er begrip en duidelijkheid en daardoor compassie in jullie communicatie. En maken deze storende gedachten plaats voor verlichting waardoor je de eerstvolgende keer in staat bent om je schoonmoeder op een compassievolle manier te bedanken voor haar advies en aangeeft dat je het graag op jouw manier doet. En dat je haar zult vragen als je haar hulp wilt.

Wil je jezelf versterken in je communicatie zodat je anderen aanmoedigt meer rekening te gaan houden met jou, dan heb ik een mooie training voor je. Geen zware studiestof, wel krachtige wegwijzers die jouw richting geven in een stuk persoonlijk leiderschap. Ik denk zeker dat het je kan inspireren.

  • * Byron Katie is een Amerikaanse spreker en auteur. Toen ze in de dertig was leed ze aan een ernstige depressie. Zo ernstig dat ze haar bed niet meer uit kwam totdat ze tot een levensveranderend inzicht kwam.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.