De wereld zit vol mensen die vinden dat ze gelijk moeten krijgen. Die proberen anderen te overtuigen en vol te stoppen met angsten en onzekerheden. Mensen die vinden dat alles wat ze en anderen doen perfect moet zijn. Dat fouten maken geen optie is. Die kiezen vanuit angst in plaats van vertrouwen. Mensen die vooral praten van uit hun hoofd in plaats van met hun hart.

Mij niet onbekend. Ik lied me jarenlang teveel leiden door wat de buitenwereld dacht en liet me geregeld ontmoedigen. Me mijn ideëen en verlangens uit mijn hart praten. En me volstoppen met mitsen en maren en goedbedoelde adviezen. Met als resultaten dikke wolken in mijn hoofd en een gevoel dat ik op de rem stond.

Handdoek in de ring
Vroeger niet. Als jong volwassene hing ik geregeld weer een baan in de wilgen als ik er niet blij van werd. Als de omgeving me leeg trok en de weerstand op weer een maandagmorgen richting kantoor zo groot werd, dat ik diezelfde dag nog de handdoek in de ring gooide.

Vandaag de dag ook niet. Ik neem tegenwoordig heel serieus wat mijn gevoel me ingeeft. Kan er ook niet omheen eerlijk gezegd. Want mijn hartkeuzes negeren levert mij een disbalans in energie op. Voel me dan letterlijk verschrompelen, leeglopen. Voel me futloos en word er ziek van. Mijn gevoel serieus nemen heeft me al zoveel goeds gebracht. De juiste keuzes kwamen altijd vanuit mijn hart.

In bepaalde periodes uit mijn leven luisterde ik minder naar wat mijn hart me ingaf. Was ik ontvankelijk voor wat anderen me influisterden. Stond ik meer open voor die personen die mij met hun verhalen angsten en negativiteit inboezemden. Me daardoor ontmoedigden in plaats van aanmoedigden.

‘Zou je dat nu wel doen?’, ‘is dat wel verstandig?’, ‘stel dat het misgaat’, ‘wat nu als het je niet lukt?’

Veel mensen zijn erg gevoelig voor de mening en emoties van anderen. De buitenwereld wil ons behoeden voor keuzes die ze zelf ook niet zouden maken. Mogelijk vanuit onzekerheid en twijfel. Spijtig genoeg hechten we soms teveel waarde aan die meningen en luisteren we te weinig naar onze intuïtieve ingevingen.

Diep van binnen weet jij namelijk heel goed wat jou blij maakt, waar jij energie van krijgt, wat jou gelukkig maakt. Waar je het liefste voor wilt gaan.

Negatieve energie
Emotie is energie en energie verbindt ons. Logisch dus dat we vatbaar zijn voor de energie van anderen. Op het moment dat jij je dagelijks omringt met teveel negatieve energie vanuit je omgeving, vanuit mensen die je ontmoedigen in plaats van aanmoedigen, legt dat je uiteindelijk lam.

Je moet wel heel sterk in je schoenen staan wil je dat kunnen negeren.

Keurslijf en conventies
Er zijn mensen die zich hierdoor allerminst laten ontmoedigen. Integendeel, het geeft ze nog meer reden om hun doelen te bereiken. Hun eigen plan te trekken, wat een ander er ook van vindt. Ik mag me inmiddels tot deze groep scharen. ‘Ammehoela met ‘hoe het hoort’ en geveinsd goedbedoelde adviezen. Ik bekijk voortaan eerst wie het zegt. Om het advies op waarde te schatten.

Ik leef niet voor de buitenwereld, wel voor mezelf. Ben wars van keurslijf en conventies en leef volledig op mijn eigen voorwaarden. Volledig getuned op mijn behoeften verlangens en voorkeuren. Ik durf te kiezen en te ervaren.

En ja, ik ga wel ‘ns op mijn bek. Nou en, dan krabbel ik weer op en weet ik dat dit mijn pad niet is. Des te korter de route naar de juiste weg.

Blijkt het een keuze die toch minder goed bij me past, dan kan ik weer kiezen, de andere kant op dit keer. Die vrijheid heb ik en neem ik. Je kunt onmogelijk op voorhand al weten welke keuze de juiste is. Zolang deze maar goed voelt. Dat is dan juist iets om gaandeweg te gaan ervaren. Wat ik je afraad, is jezelf achteraf kwalijk te nemen dat je een fout hebt gemaakt. Het is maar welk licht je erop schijnt. Had je de keuze niet gemaakt, had je het nooit geweten en jezelf je hele leven verweten…had ik toen maar. Nu weet je het. Door te kiezen.

Omstandigheden
Sommige keuzes zijn goed, maar doen zich voor in minder ideale omstandigheden. De omstandigheden naar je hand zetten gaat niet. Hoe je ermee omgaat, bepaal je zelf. Als jij je hart verliest aan een man die nog in een huwelijk zit, kun je voor hem kiezen maar weet je dat het pad daarna complex wordt. Je kunt dat willen ervaren omdat je zoveel van hem houdt en geen dag meer zonder hem wilt. Zou je echter wachten totdat hij vrij is en de liefde tussen jullie is dan nog even sterk, dan zijn de omstandigheden simpelweg gunstiger om een relatie op te bouwen. En is de kans dat het je gelukkig maakt, nu eenmaal groter.

Delen met gelijkgestemden
Bij een moeilijke keuze is het belangrijk dat je deelt. Dat hoeft maar met één iemand te zijn die je aanmoedigt in jouw levenskeuzes, niet ontmoedigt. Iemand die je vertrouwt, die belangrijk vindt wat jij belangrijk vindt en jou het beste wenst. Dat is de basis en dat voel je. Ook met die energie resoneer je, maar dan op een positieve manier.  Op het moment dat je afscheid gaat nemen van mensen die jouw tijd beroven en energie opslurpen, ontstaat er ruimte voor mensen die jouw tijd verdienen en jou energie geven. Zo werkt het.

Zodra jij afscheid gaat nemen van energievampieren, dat zijn mensen en activiteiten die jou leegzuigen, die ervoor zorgen dat jij ’s avonds uitgeblust op de bank ligt, komt er meer ruimte voor dingen die jou blij maken. Dat is zo belangrijk, daar praten we namelijk graag over. Die geven ons energie.

Praat jij hard of hart?
Verhalen vertellen doen we de hele dag. Over de alledaagse dingen. Dingen die ons zorgen baren maar ook die ons blij maken, een geluksgevoel geven. Over wat ons perspectief geeft of over een stukje zingeving. Dat is wat we willen delen. Wat wordt gevoed vanuit ons hart. Je hoeft niet hard te praten om jezelf verstaanbaar te maken. Maar praat jij vanuit je hart, dan zullen mensen zich met jou verbinden, zich tot jou aangetrokken voelen en komen de juiste mensen vanzelf op je pad.  

Iets voor jou? Mijn e-book: ‘COMMUNICEREN MET ZELFVERTROUWEN’

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.