Op zich heb je niet te klagen. Voor de buitenwereld lijkt het alsof jij je prima staande houdt in conversaties. Maar jij bent nog niet tevreden en wilt steviger communiceren. Je niet in de hoek laten lullen. Je voelt steeds vaker weerstand om je zegje te doen. Wordt daardoor onrustig omdat je niet weet wat je kunt doen om deze blokkade te doorbreken. Jezelf stilhouden is voor jou geen optie. Je wilt juist slimmer communiceren waardoor je anderen leert rekening met jou te houden. En jezelf empoweren zodat je bestand bent tegen dominantjes, negatievelingen en betweters.

Wat herken jij?

 • Ik ben bang dat ik anderen teleurstel
 • Het kost me moeite te zeggen wat ik graag zou willen
 • Grenzen tijdig afbakenen is niet mijn sterkste punt
 • Ik ben heel gevoelig voor het oordeel van mijn omgeving
 • Ik kan moeilijk omgaan met conflicten
 • Ik ben bang voor weerstand
 • Ik ervaar veel stress en spanning
 • Ik laat me vaak ontmoedigen door de mening van anderen
 • Ik zit vol twijfels en onzekerheden
 • Ik vind het lastig om mijn standpunt in te nemen
 • Ik zeg vaker NEE tegen mezelf dan JA aan mezelf

Betrap jij je er geregeld op dat het je moeite kost tijdig een grens te trekken?

Vind jij het lastig om anderen te zeggen wat jij wilt, denkt of vindt? Durf je je daarin niet altijd te laten horen, bang voor negatieve feedback, afwijzing of schuldgevoel? Veel mensen hebben moeite om tijdig grenzen aan te geven. Gelukkig kun je door een andere manier van communiceren én dicht bij jezelf blijven voorkomen dat je dingen zegt die daarna niet goed voelen. Het is eigenlijk simpeler dan je nu waarschijnlijk denkt.

Als geen ander weet ik hoe niet tijdig uitspreken wat je dwars zit een negatief effect op je gaat krijgen. Ik was iemand die alles opkropte, niet boos kon worden en er vervolgens alles uitgooide wanneer het eigenlijk al te laat was. Mijn frustratie te hoog was opgelopen waardoor het mij niet lukte assertief te communiceren, gesprekken steeds meer escaleerde.

Dit waren de redenen waardoor ik het lastig vond mijn grenzen aan te geven:

 • Ik wilde confrontaties voorkomen
 • Ik wilde niet onaardig gevonden worden
 • Ik wilde niet de lastpak zijn
 • Ik wilde niet onredelijk gevonden worden
 • Ik was bang dat het de relatie zou verstoren
 • Ik vond mijn mening minder belangrijk dan die van de ander
 • Ik had moeite met mijn argumenten kracht bij te zetten
 • Het leek me soms de discussie niet waard
 • Ik haat conflicten

Zorgde deze negeer-, ontwijk- of pleasehouding ervoor dat de relatie in kwestie goed bleef? Integendeel! De frustratie hoopte zich op waardoor ik uiteindelijk ‘ontplofte’ en dit allerminst ten goede kwam aan mijn communicatiestijl. En de relatie.

Nu stel ik duidelijk en tijdig mijn grenzen. En weet je wat? Sindsdien merk ik dat mensen rekening met mij houden. Dat ze mij serieus nemen en mijn mening op waarde schatten. En daarmee is er heel veel veranderd. Niet alleen in mijn zelfvertrouwen. Ook de wijze waarop ik mijn communicatie heb weten te bekrachtigen. En ik nu in staat ben intuïtiever te communiceren. Gewoon door goed te luisteren naar wat mijn gevoel zegt, dat op waarde schatten en over te brengen met een zuivere intentie. Vanuit mezelf zonder met een beschuldigend vingertje te wijzen naar de ander. Zonder mijn gelijk te willen halen, de ander naar mijn hand te willen zetten of de strijd aan te willen gaan.

Mijn omgeving respecteert mijn grenzen. En weten daardoor ook waar ze aan toe zijn. Ook al zijn ze het niet altijd met me eens. Dat is okay, dat hoeft ook niet zolang ze maar respect houden voor mijn zienswijze. Rekening houden met wat ik wel of niet acceptabel vind. En dat kan alleen maar als ik dit vooraf en tijdig aangeef. Bij mijn kinderen werkt dit overigens ook fantastisch. 🙂

Wat de reden ook is dat je vastloopt in je communicatie zodra gesprekken lastig worden, één ding weet je wel: je wilt je jouw stem laten horen, anderen laten weten wat jij wilt of vindt en serieus genomen worden.

En dat dit soms behoorlijk lastig is, is mij  niet onbekend. Mezelf wegcijferen door mijn mening af te doen als minder belangrijk, ook niet. Ik vertel je graag hoe ik mezelf ben gaan empoweren in mijn communicatie. Zodat ik anderen leerde rekening te gaan houden met mij. Het verhaal is iets te lang voor hier, dus ik heb er een E-book over geschreven: Communiceren met zelfvertrouwen; in 6 stappen bied ik je handvatten om je communicatie te bekrachtigen. En deel ik de stappen die ik hier in heb gemaakt.

DOWNLOAD MIJN E-BOOK ‘COMMUNICEREN MET ZELFVERTROUWEN’

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.