GRATIS: E-book 'Liefdevol grenzen stellen'

Tijdig je grenzen stellen is ontzettend belangrijk. Jezelf laten zien op de grens wil zeggen dat je kenbaar maakt wat je wilt, wat je niet wilt, waar je behoeftes liggen en welke angsten je hierin tegen komt. Hoe kun je dan het beste je grenzen aangeven? En dan ook nog eens op een liefdevolle manier?

De sleutel: bied duidelijkheid!

Mensen om je heen verwachten van alles van je. Het is eigenlijk een bizar idee dat we continu proberen daar aan tegemoet te komen. Vaak ten koste van onszelf. Onze tijd en energie zijn kostbaar. Die kunnen we niet meer terughalen of bijkopen. Op = op. Weg = weg. Het is dan ook zeker niet egoïstisch om jouw grenzen aan te geven. Je helpt de mensen om je heen er zelfs mee. Door jouw grenzen te stellen en deze te erkennen, laat je anderen juist weten wat ze aan je hebben. Je bent duidelijk voor ze. Je leert hen met je om te gaan en hun eigen gedrag aan te sturen zodat ze je grenzen niet overschrijden.

Training Liefdevol grenzen stellen

Over je grenzen gaan betekent dat je meer doet dan ze je zelf wilt of kunt. Laat je een ander over jouw grenzen heen gaan, dan accepteer jij het gedrag van die persoon terwijl je dit eigenlijk niet wilt omdat het heel oncomfortabel voelt voor jou.

Van conflict naar begrip

Wat ik heb geleerd en inmiddels leef is dat de manier waarop een gesprek verloopt, belangrijker te vinden dan de uitkomst. Is er respect voor elkaar? Stellen we ons open voor elkaar durven we daarbij onszelf te zijn?
Bianca van Roshum
Auteur, spreker en trainer

Behoefte aan meer inspiratie?

Het begint met echt contact maken

Wie echte verbinding met zichzelf wil ervaren en zijn eigen koers wil varen in dit leven, zal grenzen moeten leren stellen. Is dat makkelijk? Verre van! Ik geef én volg nu zo’n 8 jaar trainingen over natuurlijk leiderschap, compassievol communiceren en conflicthantering. En nog betrap ik mezelf erop dat ik soms weer niet voor mezelf ben gaan staan. Als ik mezelf volledig laat zien, juist door Nee te zeggen als ik Nee voel, ervaar ik keer op keer hoe mooi het leven wordt en hoe liefdevol ik kan zijn. En ook hoeveel zelfrespect, vertrouwen en bijzondere ervaringen ik hierdoor heb gekregen. 

 

Leer anderen rekening te gaan houden met jou

Ben jij iemand die dit lastig vindt, vaak twijfelt en daardoor minder zeker overkomt in je communicatie, dan zullen anderen daar niet altijd wenselijk op reageren. Wat niet betekent dat je altijd overtuigend moet zijn in je communicatie. Wel is het belangrijk dat je helder krijgt wat jij denkt, voelt en wilt. En je dit tijdig laat weten aan de mensen die dat moeten weten. Geef duidelijkheid en maak je behoeften tijdig kenbaar. Zo leren anderen rekening te gaan houden met jou. 

Kan ik je helpen?

Waar ik jou in kan begeleiden is het activeren van een stuk bewustwording van jouw gevoel, zodat je waardevolle stappen kunt gaan zetten om te gaan communiceren vanuit je hart, vanuit die verbinding met jezelf en daarmee ook naar de ander. Via dat wat jouw intuïtie jou aangeeft, en dat in combinatie met een gezond stuk waarnemingsvermogen. Wat je dan zult ontdekken is dat anderen automatisch meer rekening gaan houden met jou, dat mensen die voor jou niet belangrijk zijn vanzelf afstand nemen en dat mensen die jou dierbaar zijn weer beter met jou op één lijn komen.

Behoefte aan meer inspiratie?

Liever per e-mail? Dat kan ook!