Ik vind Married at first sight een heerlijk programma. En kijk het graag om te zien hoe de communicatie tussen de koppels verloopt. Wat mij bijzonder fascineert, is hoe vaak ons ego de boventoon voert. Hoe vaak we ons gekrenkt en tekortgedaan voelen. En over gaan tot veroordelen. En in aannames verzanden. Aannames zijn killers. Maken veel meer kapot dan ons lief is. Terwijl we er ook voor kunnen kiezen om te luisteren en de ander te bevragen. Voor meer duidelijkheid en begrip. Zonder dat we daarbij zelf al op het puntje van onze stoel zitten om ons verhaal te doen.

Desinteresse
Op een bepaald moment geeft Daisy aan dat ze het zo jammer vindt dat Mick haar geen enkele vraag stelt, dat ze dit opvat als desinteresse. Terwijl hij haar een half uur daarvoor nog vroeg welke droom ze wilde realiseren. De timing was niet geweldig want hij zou navigeren en daardoor misten ze een afslag, maar hem verwijten dat hij haar niets zou vragen bleek onterecht. We hebben allemaal wel die blinde vlek waardoor we niet alles kunnen waarnemen wat er werkelijk gebeurt. Omdat we ook niet altijd zijn afgestemd op die ander. En we voelen dondersgoed aan of die ander oprechte interesse heeft. Een vraag stellen is één ding maar een vraag stellen en de ander het gevoel geven dat je echt geïnteresseerd ben in het antwoord, een heel ander verhaal.


Miscommunicatie
En daar begint vaak de miscommunicatie al mee. Elke vorm van communicatie start met oprechte aandacht. Met intunen op elkaar. Anders kan het nooit slagen, dan hoor je elkaar gewoon niet op een manier die tot begrip kan leiden. En begrip is echt wel de key in communicatie. Waarbij ik niet zeg dat je het altijd met elkaar eens hoeft te zijn.

Beter startpunt
Maar door aan te geven dat je begrijpt of hoort wat de ander zegt, vertel je die ander dat je de boodschap ontvangt of je deze nu leuk vindt of niet.
Dit is ALTIJD een beter startpunt dan het starten met praten zonder dat je de aandacht hebt van de ander, de ander druk is in zijn hoofd, of afgeleid of misschien op dat moment helemaal niet openstaat voor een gesprek met jou. Of andersom.

Hoe ervaar jij dit in je dagelijkse contactmomenten met anderen? Heb je het gevoel dat anderen oprecht naar jou luisteren? En jij, doe jij dat ook?

Prachtige kans
Leiderschap in jouw communicatie start met het zetten van die eerste stap. Die stap die maakt dat jij communiceert vanuit authenticiteit. Dat wat jij zegt of doet, goed voelt voor jou. En de ander niet schaadt. Door het zetten van de eerste stap, door bijvoorbeeld oprecht te gaan luisteren naar de ander, bereik je groots effect. Ga jij liever voor de strijd of voor je gelijk, dan levert dat zeker één ding op: 2 verliezers. Soms biedt een stapje terug doen en even te wachten met het delen van jouw visie, jouw ervaring, jouw gevoelens een prachtige kans voor jullie beiden. De ander die zich gezien en gehoord voelt en serieus genomen voelt. Ook al zijn jullie misschien niet de beste vrienden. Juist door die ander de ruimte te geven, creëer je een waardevolle opening. Waardoor een constructief gesprek tussen jullie veel meer kans heeft om te slagen.

Heb jij behoefte om vanuit meer zelfvertrouwen te gaan communiceren, meld je dan aan voor het gratis webinar. Deze kun je direct na aanmelden bekijken.

U ook genieten van: