Spreekkracht

Is het ook echt zo?

Protected by Copyscape

Heel wat scheidingen, relatiebreuken en familieruzies ontstaan door slordige meningen, aannames en vooroordelen. Doorgaans gebaseerd op een beperkte versie van de situatie. En blijven jaren- en soms decennialang doorwoekeren zonder dat er ooit toenadering wordt gezocht. Zonder dat iemand de eerste stap zet voor een poging het tij nog te keren.

Hoe snel zijn we niet geneigd aan te nemen dat wat we zelf denken, waar is. Zonder bij de ander te checken of het klopt. Juist doorvragen is hierbij zo belangrijk. Je weet dan niet alleen zeker of je het ook goed begrepen hebt. Je kunt daarnaast ook laten merken dat je het belangrijk vindt om goed te luisteren.

Heel wat scheidingen, familieruzies ontstaan door slordige meningen, aannames en vooroordelen.

Soms blijkt de situatie waardoor het tussen jou en je lief escaleert helemaal niet de aanleiding voor het conflict. Maar zat er al een onderstroom die er voor zorgt dat ergernissen zich opstapelen en het op een bepaald moment mis gaat.

Soms zijn dat juist hele stomme dingen die de ander totaal niet ziet aankomen. Of jij niet zodra jouw partner de aanval opent. Zo kan het gebeuren dat door te snelle aannames, je in een negatieve gedachtencirkel belandt. En kom daar maar eens uit.

‘Waarom houdt hij geen rekening met mij? Hij weet toch dat ik onrustig word wanneer hij te lang wacht met reageren op mijn appje.’

Om jezelf vervolgens in allerlei rampgedachten te verliezen, en eens flink voor hem te gaan denken, want – ‘hij is vast weer vergeten wat we hierover hebben afgesproken…’, ‘Hij denkt ook nooit eens aan mij…’, ‘Hij negeert mij gewoon, heeft geen zin om mij te spreken, ik ben niet belangrijk voor hem…’ ‘Wat een egoïst dat hij me zo laat zitten!’ ‘Weet je wat, dan is hij niet de enige want ik ben er ook helemaal klaar mee…!’

Om je lief vervolgens plat te bombarderen met frustratie appjes waarna hij je beduusd belt en uitlegt dat hij dit helemaal niet herkent. En zich afvraagt wat er met je aan de hand is.

‘Er is helemaal niks met mij aan de hand, dat kan ik beter aan jou vragen! Je weet dat ik het fijn vind als je reageert, je moet wel een hele goede reden hebben om me zo lang te laten wachten!’ Is je mobiel soms in de wc gevallen?

Voor je het weet heb je de grootste ruzie over iets dat ontstaan is in je hoofd. En groter en groter is geworden. In jouw hoofd! Door een gedachtestroom die we de kans geven ons gevoel te infecteren. Met alle aannames ten spijt.

Herkenbaar?  

Het zit nu eenmaal in de mens om dingen aan te nemen zonder dat we eigenlijk weten hoe het echt zit. En hoe meer situaties ons persoonlijk raken, omstandigheden waar onze emoties hoog oplopen, des te eerder lijken we te verzanden in aannames. En nemen we vaak al actie, zonder de feiten te checken. Zonder echt weten of we het bij het rechte eind hebben. Met alle gevolgen van dien.

Hoe werkt dit voor jou, bijvoorbeeld in je relatie? Je kent je partner door en door en dus weet je heus wel wat zijn behoeften zijn. Of toch niet? Hoe kunt je nu op een fijne manier checken of je het met jouw beleving bij het rechte eind hebt?

Stel je hebt iets van het verhaal van je lief niet goed meegekregen omdat je gedachten even afdwaalden. Geef dit dan gewoon eerlijk aan en vraag hem:

 ‘Sorry ik was even afgeleid, wil je het mij nog eens vertellen?

Of:

‘Ik vind het belangrijk dat ik jou goed begrijp, klopt het dat…’.

Ook gevoelens kunnen we verkeerd opvatten. Het is dan beter om dit even checken bij je lief. Je laat met de volgende zin gelijk merken dat je ook goed luistert:

‘Ik heb het idee dat jij je erg boos maakt om wat vanmorgen tijdens het ontbijt is gebeurd? Is dit ook zo?’.

Clarify & Verify

Is het ook echt zo? Is het een feit of een mening? Check eerst de feiten voordat je (ver)oordeelt of iets aanneemt. Door te checken en door te vragen ontdek je des te sneller of je goed zit. En voorkom je dat je verzandt in aannames.

Ervaar jij momenteel een tweestrijd en heb je behoefte aan het versterken van jouw communicatieskills, dan bied ik je nu een gratis impact sessie van 15 minuten. Dit kan via een telefoongesprek of skypecall. Die keuze laat ik aan jou. Een afspraak hiervoor kun je maken via het contactformulier op mijn website: https://joycademy.nl/gratis-impactcall/.


En weet: lekker leven is de leus!

Bijdrage: Bianca van Roshum

Bianca (1974) is gescheiden en moeder van twee vrolijke tieners. Haar trainingen en workshops helpen vrouwen aan meer veerkracht en daadkracht in hun communicatie. Ook is Bianca oprichtster van Joycademy.nl, waar zij lezers dagelijks inspireert met haar columns.

https://joycademy.nl/blogs/

Je houd misschien ook van..