Liefdestaal

Ik heb gelijk!

Protected by Copyscape


Als je in dit leven altijd gaat voor je gelijk krijg je veel vijanden. Toen ik laatst iemand vroeg wat maakte dat zij altijd haar gelijk wilde krijgen, antwoordde ze na lang nadenken: omdat ik dan gezien wordt. Haar diepe angst die zij al een heel leven met haar meedroeg, was dat mensen haar niet serieus namen, ze niet op waarde werd geschat en dat ze geen rekening met haar zouden houden.

Daarom was het voor haar zo belangrijk op haar strepen te staan en met anderen te wedijveren. Net zolang tot de ander het opgaf of zij haar gelijk kreeg.

Misschien komt dit je bekend voor en vraag jij je nu ook af, waar is het mij eigenlijk om te doen? Waarom forceer je gesprekken met je lief om je gelijk te halen? Tot aan ruzie en schreeuwpartijen toe misschien wel?

Begripvol communiceren is de key in elke relatie. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaars meningen en standpunten. Wel zul je deze moeten respecteren. Jouw zienswijze hoeft nu eenmaal niet gelijk te zijn aan die van je partner. En dat is okay.

Soms ga je helemaal voor jouw gelijk. Ben je achteraf stomverbaasd dat het helemaal niet zo bleek te zijn. En vind je het lastig om je ongelijk hierin toe te geven aan je lief. Voelt dat als verlies.

Wat ik hier in herken is dat ik altijd moeite had met mijn de eerste toenadering na een ruzie.

‘Dat ie maar lekker naar mij komt, wat denkt hij wel!’

‘Wie denkt hij dat hij is dat hij zo kan uithalen naar mij? Dat het maar lekker bekijkt, ik ga zeker geen eerste stap zetten!’

Herkenbaar?

Weet je dat je je dan juist als een verliezer opstelt? Voor mij zorgde dit inzicht voor een geweldige doorbraak en weet je wat het ook teweeg bracht? Ik ontdekte door mijn lief anders te benaderen, ik me daardoor sterker ging voelen.

Het is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is je kwetsbaarheid tonen. Hem laten zien dat het je raakt. Met hem delen dat dit niet is wat je wilt.

Aangeven dat je ervan baalt dat het zo uit de hand is gelopen.

Hem deelgenoot maken van het zoeken naar een oplossing. ‘Wat kunnen we nu het beste doen om hier samen goed uit te komen?’

Door toch de 1e stap te zetten met als doel de oorlog te stoppen, maakt dat je een winnaar, de sterkste van het team. En ik zeg niet dat je daar altijd voor moet gaan, want we hebben nu eenmaal ook onze trots. Maar toch maakt die trots veel meer kapot. Trots zorgt voor een vechthouding en vechten maakt altijd slachtoffers.

Het brengt ons he-le-maal niets, alleen maar pijn en lijden.

In alle situaties overigens. Laat de boel even sussen. Neem even afstand van elkaar en bereid je dan voor hoe je jouw lief het beste kunt benaderen. Zonder trots, zonder te gaan voor je gelijk.

Met als primair doel: er samen uit komen, er beter van worden en weer te groeien. Met elkaar, niet tegenover elkaar!

Je houd misschien ook van..