Liefdestaal

Hoe wil jij oud worden?

Protected by Copyscape

Wat maakt jouw leven goed? En wat houdt ons gezond en gelukkig? Als je nu zou investeren in jouw toekomstige beste versie van jezelf, waar zou je dan je tijd en energie in stoppen?

Recentelijk was er een onderzoek onder Millennials waar werd gevraagd wat hun belangrijkste levensdoelen waren. Meer dan 80% zei dat het hoofddoel was om rijk te worden. Nog eens 50% van deze jong volwassenen zei dat een ander belangrijk levensdoel was om beroemd te worden.

We krijgen continu te horen dat we harder moeten werken en meer moeten bereiken. We krijgen de indruk dat we deze dingen moeten nastreven om een goed leven te leiden. We hebben het idee dat dit ons uiteindelijk gelukkig maakt.

Uit de langstlopend onderzoek naar geluk, waarin 75 jaar lang 724 mannen zijn gevolgd in hun dagelijks leven blijkt dat sociale contacten goed zijn voor ons en eenzaamheid dodelijk is.

Mensen die niet eenzaam zijn leven langer. 1 Op de 5 mensen beweert eenzaam te zijn.  Je kunt je eenzaam voelen in een mensenmassa maar net zo goed in je relatie. In je huwelijk.

Het gaat niet om hoeveel vrienden je hebt of dat je in een vaste relatie zit. Maar het draait om de kwaliteit van je relaties.

Heb je regelmatig conflicten, dan heeft dat een negatieve uitwerking op je gezondheid. Huwelijken vol conflicten bijvoorbeeld, zonder veel compassie zijn heel slecht voor onze gezondheid, slechter wellicht nog dan scheidingen.  De mannen en vrouwen met de meest gelukkige relaties meldden na hun 80e, dat ze op de dagen dat ze fysiek het meeste leden even gelukkig bleven. Maar bij de ongelukkige huwelijken werd de pijn in dergelijke situaties versterkt door de emotionele pijn.

Goede relaties beschermen ons niet alleen fysiek maar ook mentaal. Blijkt dat in een hechte veilige relatie zitten met iemand na je 8oe, je beschermt, goed voor je is. Mensen met een relatie waarin ze gegarandeerd kunnen rekenen op de ander in tijden van nood, behouden langer een scherp geheugen. En mensen die dat niet zo ervaren sneller achteruit gaan qua geheugen.  

En deze gelukkige relaties hoeven niet continu vlekkeloos te verlopen. Er zijn stellen van 80+ die voortdurend kibbelen, maar zolang ze op elkaar kunnen rekenen, hadden die ruzies geen negatief effect op hun geheugen. Deze boodschap dat goede hechte relaties goed zijn voor onze gezondheid en vitaliteit, dat is al een oude wijsheid.

Waarom is het dan zo lastig te begrijpen en makkelijk te negeren, af te doen als niet belangrijk?

We zijn mensen en houden van een snelle oplossing, iets waardoor ons leven goed wordt en goed blijft. Relaties vinden we doorgaans een gedoe en ingewikkeld. De harde inspanning om zorg te dragen voor familie en vrienden is niet sexy of vol glamour. Het is levenslang en stopt nooit. De mensen in dit onderzoek – dat al 75 jaar duurt – die het gelukkigst waren na hun pensioen, hadden hard gewerkt aan het vervangen van werkvrienden naar nieuwe hobbyvrienden.

Net zoals de Millennials, dachten de deelnemers als jong volwassenen ook dat ze roem en succes en welvaart moeten nastreven om een goed leven te leiden. Dit onderzoek toont aan dat de mensen die het beste gedijen zich overgaven aan relaties met famlie, vrienden, een gemeenschap.

En jij? Stel dat je 25 bent, of 40 of 60.

Hoe ziet dat eruit voor jou, je overgeven aan relaties? De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Misschien kun je gewoon wat schermtijd vervangen door menstijd? Of een futloze relatie een boost geven door samen iets nieuws te doen? Of contact opnemen met een familielid die je al jaren niet meer hebt gesproken. Want die familieruzies die al te veel voorkomen hebben een vreselijk effect op mensen die anderen iets verwijten. Er is geen tijd, het leven is te kort voor strijd, excuses, ergernis en wraakgevoelens. Laten we wat meer tijd maken voor liefde, in de relatief korte tijd dat we hier zijn.

Een goed leven bestaat uit goede relaties.

Je houd misschien ook van..