Aanvragen Audioboek ‘Tijdig grenzen stellen’ (#7)

Hoe meer jij jezelf laat horen, voor anderen duidelijkheid schept in jouw behoefte, des te meer jouw omgeving rekening gaat houden met jouw behoeften. Daar hoort tijdig NEE zeggen ook bij. Niet makkelijk, wel mogelijk. Hoe? Dat vertel ik je in dit audioboek.

Grenzen aangeven vinden veel mensen lastig. Bang om de ander teleur te stellen, bang voor weerstand, last van schuldgevoel. Wat de reden ook is, soms zeggen we teveel JA terwijl we eigenlijk NEE hadden willen zeggen. Bijvoorbeeld tegen die collega die alle verantwoordelijkheid van jullie project bij jou legt, de buurvrouw die weer op de koffie komt en geen NEE accepteert of die vriend of vriendin die teveel energie van je vraagt en daarin jouw ruimte niet respecteert. Kortom: hoe kun je nu jouw behoefte kenbaar maken en ook duidelijk zeggen wat je niet wilt of juist wel? Zonder dat je het gevoel hebt dat het dan lastig wordt?

BEHEERSEN DE VOLGENDE EEN BLOKKADES JOU ZODAT GRENZEN AANGEVEN MOEILIJK WORDT?

  • Ik klap dicht bij weerstand
  • Ik ben bang voor conflict
  • Ik vind het moeilijk om NEE te zeggen
  • Ik vind het lastig om een ander teleur te stellen
  • Grenzen afbakenen is niet mijn sterkste punt
  • Zodra ik mijn grens aangeef, voel ik me al schuldig
  • Ik zeg vaker JA naar anderen dan ik eigenlijk zou willen

Dan gaan deze 4 tips jou zeker op weg helpen om jouw grenzen te kunnen stellen zonder dat jij je daar rot bij voelt.

Verbindend communiceren

Wie echte verbinding met zichzelf wil ervaren en een eigen koers wil varen in dit leven, zal grenzen moeten leren stellen. Is dat makkelijk? Verre van! Ik geef én volg nu zo’n 8 jaar trainingen over natuurlijk leiderschap, verbindend communiceren en conflicthantering. En nog betrap ik mezelf erop dat ik soms weer niet voor mezelf ben gaan staan. Dat het me niet lukt vanuit empathie te reageren. Als ik mezelf volledig laat zien, en tijdig te rade ga bij mijn gevoel, en daar mijn communicatie op afstem, ervaar ik keer op keer hoe mooi de gesprekken zijn die hierdoor ontstaan, hoe een verbinding ontstaat of weer terugkeert. En daarmee ook het verdiepen van de verbinding met mezelf. Het heeft mijn zelfrespect, zelfvertrouwen en intuïtief vermogen zoveel sterker gemaakt.

In de coaching- en training leer ik mensen om te gaan met het stellen van grenzen op empathische wijze, vanuit verbinding. Wat is er nodig om echt contact te maken? Hoe neem je op de juiste manier ruimte in? Hoe sluit je aan en stem je af op je gesprekspartner? Wat heb jij nodig om contact de moeite waard te laten zijn? Ben jij echt aanwezig in een gesprek? Durf jij de ander te raken en zelf geraakt te worden? Het vinden van jouw eigen antwoorden op deze vragen, helpt je om in verbinding te communiceren. Zodat jij moeiteloos kunt aangeven wat voor jou acceptabel is en er niet eens een conflict hoeft te ontstaan.