Er zit een verschil tussen problemen en zorgen. Zorgen zijn fantasieën die meestal niet uitkomen. If there is no struggle, there is no progress. De grotere uitdagingen zorgen voor groei, en groei zorgt weer voor vooruitgang. Tijdens een van mijn trainingen vroeg ik een deelnemer het volgende: ‘Mag jij fouten maken van jezelf of veroordeel je jezelf dan meestal en op welke manier? Hoe was dit 2 jaar geleden en hoe op dit moment?

Haar antwoord:
Nee, ik mag geen fouten maken van mezelf. ‘Als je iets doet, doe ‘t dan goed’. Dus als ik dan ergens aan begon was er geen ruimte voor fouten of falen. En het maakt niet uit wat er dan gedaan moest worden, een taart bakken, een klant bezoek, een dagje uit met de kids, een maaltijd bereiden en in relaties moest het ook het liefst perfect. Dreigde het mis te gaan of niet zoals ik het in mijn hoofd had….tja…dan ontstond er een innerlijk mechanisme dat zich uitte in boosheid en frustratie.

Dan werden alle zeilen bijgezet om te redden wat er te redden viel. Die innerlijke onrust kroop dan langzaam naar buiten waardoor de buitenwereld op een bepaald moment zoiets had van “what in godsnaam is er met jou aan de hand?”

De buitenwereld wist zich dan ook totaal geen raad meer met me “want zo ken ik haar niet!” Met het gevolg dat dan pas echt alles fout liep…..en er bij mij intern maar een ding door mijn hoofd speelde… Trut, jij kunt ook echt niks!

Tegenwoordig weet ik dat niet alles perfect hoeft te zijn en dat je niet “alles” hoeft te weten of te kunnen. Dus is het stellen van vragen over de verwachtingen of het vragen van hulp nu meer mijn ding. Niet dat dit altijd even makkelijk gaat maar het ‘schijnt’ zo te zijn dat niet alles met ’10’ afgevinkt hoeft te worden.

Dit relativeren geeft me innerlijk meer rust en dan doe ik dingen anders dan voorheen. Deze dingen anders doen betekent dus niet dat je iets fout doet, weet ik nu.

Heb je ouders of schoonouders die hun resultaat zelf nooit goed genoeg vinden en alles goed willen doen voor de buitenwereld? Jou het idee geven niet goed genoeg te zijn? En doe je steeds harder je best om te kunnen voldoen aan hun verwachting? Doe je steeds harder je best om binnen hun voorwaarden te manoeuvreren voor wat meer acceptatie en waardering?

Je focus op tijd shiften voordat emoties grip gaan krijgen op nare of dwangmatige gedachten, is cruciaal voor het leren masteren van je mindset en de belangrijkste stap op weg naar een stabiele relatie met jezelf. Waarin de drang tot perfectie geen rol meer speelt. Waarin je fouten niet veroordeelt als geen optie. Waarin falen niet eens meer voorkomt in je vocabulaire.

Nu weet ik dat door mijn focus te gaan shiften ik een leuker mens ben. Dat het effect van mijn fout vaak niet zoveel impact heeft als ik van te voren had gedacht. En ik elke dag weer een kans krijg het opnieuw, maar dan anders te doen.

Je hebt veel meer bereikt dan je beseft. Je hebt leren lopen, leren praten, leren eten. Stel dat je dan ook bij voorbaat al was gestopt omdat je het waarschijnlijk toch niet goed genoeg zou doen.

Ga je nog steeds kruipend, huilend en kwijlend het leven door.

Ga je vanaf nu meer focussen op wat goed gaat, wat je goed doet en minder op wat nog beter zou kunnen. Deze focus shift is een hele belangrijke stap om je drang naar perfectie de kop in te drukken.

Ga vanaf nu je gedachtes meer observeren, voordat emoties de overhand krijgen. Wordt nieuwsgierig in plaats van veroordelend. En bedenk tijdig: is het echt waar?

Vraag jezelf bij het antwoord ‘ja’ dan af:

Feit of mening?

Niets is wat het lijkt. We hebben namelijk allemaal een behoorlijke blinde vlek.

Maar…..het is mij ook gelukt!

Met het dagelijks resultaat:

  • gevoel van vrijheid in het maken van keuzes.
  • ruimte en tijd voor mezelf wanneer en hoe vaak ik dat wil.
  • beseffen dat ik nog steeds een leuk mens ben wanneer iets niet (direct) lukt.
  • weten dat fouten maken mij kansen biedt het anders te doen.
  • een blijer en tevredener mens voor mezelf en mijn directe omgeving.

Je bent niet in alles de beste, maar hey ook niet in alles de slechtste. En fouten maken moet! Daarin zitten de belangrijkste levenslessen. Deze lessen geven je de kans om te groeien en maken de weg naar succes korter. Wat dit succes ook voor jou mag betekenen.

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.