‘Vallen en opstaan in relaties is mij niet onbekend. Toch weet ik inmiddels dat het anders kan en liefde inderdaad veel overwint. Zolang je het op waarde schat en samen op koers blijft.’

Ongelooflijk hoe het Corona virus binnen no time de wereld totaal heeft ‘veroverd’. Ondanks alle wetenschap en techniek heeft het ons volledig lamgelegd. Veroverd van onze vrijheid, ons aangetast in ons vertrouwen, in onze wilskracht en ons gevoel van onschendbaarheid. Het verlamt ons massaal, maakt ons bang en onzeker en heeft een ongekende impact op ons, direct of indirect. Op de korte en lange termijn. Alles wat zo vanzelfsprekend leek, bleek een schijnzekerheid. Onze verwachtingen moesten we rap bijstellen. Inmiddels al blij en dankbaar dat we even naar buiten kunnen.

In deze bizarre periode van onrust, gedeeltelijke vrijheidsbeperking en onzekerheden hebben we juist allemaal net dat beetje meer behoefte aan liefde, aandacht en affectie. En laat die laatste nu net een lastige zijn.

Even een knuffel aan je moeder in het verzorgingstehuis, tegen je lief aan kruipen die in België of Duitsland woont of gewoon simpelweg een paar lieve woorden en blijk van liefde terwijl je onder hetzelfde dak woont maar elkaar daarin verloren bent. Terwijl knuffelen juist zoveel fijne stofjes losmaakt. Met ook nog eens een positief effect op ons immuunsysteem.

Hoe lastig is het als je huwelijk al aan een zijden draadje hing voor dit virus de wereld overviel. Inmiddels ben je misschien beiden verplicht thuis aan het werk, jumpen de kinderen om je heen die ook schoolbegeleiding en liefdevolle aandacht nodig hebben. En zit jouw kop vol zorgen omdat je relatie allesbehalve een feestje is en in deze omstandigheden al helemaal een worsteling blijkt.

De communicatie tussen stellen wordt door deze situatie behoorlijk op de proef gesteld. De onzekerheid over je baan, je onderneming, kun je straks de vaste lasten nog wel betalen? Tot aan de extra zorgen die je mogelijk al moeilijk bij je partner kwijt kon waardoor je je nu extra eenzaam en onbegrepen voelt in je relatie. Dit virus niet alleen impact op je dagelijkse routine maar nu ook jouw gevoelswereld verder infecteert. Jij en je partner elkaar nu helemaal niet meer lijken te vinden en te begrijpen. Waardoor elke dag 24/7 onder één dak een strubbeling is. Voor beiden. En de kinderen dat voelen, daar op reageren. En vaak niet op de manier zoals jij dat wilt.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je on speaking terms blijft met die man waar je ooit vol liefde het ja-woord aan hebt uitgesproken? Waar je ooit 100% voor ging, in goede en slechte tijden?

Hoe voorkom je dat jullie elkaar (nog meer) gaan verliezen in deze moeilijke tijd? Waar in we er juist wat meer voor elkaar zouden moeten zijn? Wat meer begrip en mededogen zouden moeten tonen? Omdat we eens te meer beseffen dat we niet onschendbaar zijn. Dat geld en bezit niet alles oplost en dat oprechte liefde onbetaalbaar blijkt?

Is het gevoel van zekerheid binnen jullie relatie momenteel ver te zoeken?

Onzekerheid is een van de hoofdoorzaken van relatiebreuken. Gek genoeg gaat het vaak niet eens om de onzekerheid richting je partner. Wel om de onzekerheid die je van binnen ervaart.

Blijft hij wel bij me?

Ben ik wel leuk genoeg?

Wil ik wel oud worden met hem?

Is hij wel de ware?

Is hij goed voor mij?

Meent hij het wel serieus met me?

Heeft hij dezelfde intenties als ik heb?

Je zeker voelen is een voorwaarde voor het hebben van een gezonde en plezierige relatie. Hoe heerlijk is het als we onszelf kunnen zijn binnen een relatie? Waar je thuiskomt en er ruimte is voor liefde en geborgenheid. Je gek kunt doen zonder veroordeling. Je samen kunt huilen om een zielige film. Je minutenlang kunt lachen over iets onbenulligs.

Je niet suf te hoeft te piekeren door onzekerheid.

Ben je onzeker in je relatie dan is het vooral angst die ervoor zorgt dat je die onzekerheid niet eenvoudig kunt doorbreken. Onzekerheid in je relatie heeft als effect dat je je niet altijd prettig uit naar je partner. Dit kan leiden tot meer spanningen tussen jullie waardoor je jezelf nog onzekerder zult gaan voelen.

Maar …

De oplossing is simpeler dan je denkt. En makkelijker: praat hierover met je partner!

Hij schiet je niet af, hij lacht je niet uit. Hij zal het juist kunnen waarderen dat je het met hem deelt. Omdat je hem daarmee ook een kans geeft er wat aan te doen.

Mannen zijn tenslotte van de oplossingen hè.

Maak je lief deelgenoot van je onzekerheid. Zeg hem bijvoorbeeld dat je altijd onzeker bent geweest over je lichaam. Deel met hem hoe dat zo is gekomen. Zeg hem dan ook dat je blij bent dat hij je mooi vindt en nog beter: ga hem geloven. Dat komt ook nog eens ten goede aan de intimiteit tussen jullie.

Hoe kan het toch dat bij je partner, die het dichtst bij je staat, het soms zo lastig is om eerlijk te zijn over je gevoelens?

Waar ben je bang voor?

Juist het delen van je onzekere gevoelens met hem zal jullie alleen maar dichter bij elkaar brengen. Is wel een beetje lef voor nodig. Door je kwetsbaar op te stellen merkt hij dat je je voor hem opent. En zal hij ook z’n best doen om jou serieus te nemen.

‘Schat, er is niets, maak je geen zorgen.’

Terwijl negatieve emoties je hele systeem lam leggen. Je al dagen uit je hum bent. Zeg juist wel wat je parten speelt of je zorgen baart. Zodat je samen kunt kijken hoe hiermee om te gaan. Wat alleen maar ten goede komt aan jullie relatie en wijze van communicatie.

Meer over mijn 25 jaar vallen en opstaan in relaties, mijn lessen in communicatie en hoe ik mezelf heb weten te empoweren na mijn scheiding, lees je in mijn boek ‘Lul ik hou van je!’ Nu o.a. verkrijgbaar bij Bol.com (zowel paperback als e-book).

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.