Protected by Copyscape

Hoe kun je, na een scheiding, effectief communiceren met je ex partner? Bijvoorbeeld over issues rondom jullie kinderen. Het valt soms niet mee omdat er meerdere belangen spelen. Belangrijk hierbij is dat je altijd het belang van het kind voorop stelt. En het niet over de hoofden van de kinderen gaat spelen voor eigen gewin.

Andrea is ruim een jaar geleden gescheiden. Ze probeert zo goed en kwaad als het gaat op een harmonieuze manier te communiceren over de zorg en opvang van hun kinderen en aangezien zij wisselende diensten heeft, is dat laatste niet altijd makkelijk.
Ze is gefrustreerd en begrijpt niet waarom een gewone mail tussen haar en haar ex-partner, er meestal voor zorgt dat ze vloekend achter haar laptop zit.

‘Ik stel hem de vraag of hij kans ziet om de kinderen op te halen uit school, omdat ik moet werken en dan krijg ik als antwoord: ‘Ja, dat is goed tenzij mijn afspraak uitloopt, schakel dan je moeder in’. Hoe vind je dat nou? Ik wil gewoon een ‘ja’ of een ‘nee’, is dat nou zo moeilijk?’

Ik opper haar dat ze eens anders met haar partner zou kunnen communiceren, instructiever. In plaats van te vragen of hij een mogelijkheid ziet om de kinderen op te halen, hem de opdracht te geven om de kinderen op te halen. En anders te zorgen voor een eigen backup plan. Als het hem niet schikt, dan zegt hij dat vanzelf.

Een kleine maand later spreek ik haar weer. ‘Bedankt voor je tip!’ zegt ze. ‘Het werkt echt geweldig! Ik mailde mijn ex met het bericht ‘aanstaande dinsdag haal jij de kinderen op, want dan moet ik werken. Ik voelde me er niet zo lekker bij, want ik vind dit een vervelende manier van communiceren, maar hij reageerde er verrassend positief op. Hij mailde me terug met ‘ja, dat is goed’. Hij zei zelfs van de week dat hij vond dat de communicatie tussen ons de laatste tijd zoveel beter ging!’ Ze moet er hartelijk om lachen.

Ieder mens heeft een eigen manier van informatie verwerken en feedback geven. De reden dat we gefrustreerd raken is omdat we vaak niet begrijpen hoe de ander communiceert. En onze boodschap interpreteert. En voelen we er niet comfortabel bij om anders te communiceren. Een eenvoudige tip over hoe je het eens anders kunt doen, kan al een enorme verbetering opleveren.
Andrea is er in ieder geval blij mee. ‘Ik voel me zoveel beter en rustiger. Dit had ik veel eerder moeten weten. Het gekke is inderdaad dat de communicatie beter gaat, al vind ik dat ik soms wel heel direct ben.’
Wat voor de één direct is, is voor de ander duidelijk. Doordat Andrea besloot vanuit zijn aanspreekstijl te gaan communiceren, bleek hij het te begrijpen en geen enkel probleem te vinden.

Nu is dit slechts één voorbeeld. En is dit geen garantie dat het op deze wijze voor iedereen werkt. Maar als je nu veel weerstand ervaart vanuit jouw communicatiestijl, loont het zich mogelijk wel het eens op zijn manier te doen. Of vice versa. Het is net zo goed voor mannen een tip om te onderzoeken wat wel werkt bij hun ex-vrouw. Als jouw directieve stijl bij haar averechts werkt, bekijk dan eens wat zij prettig vindt aan communicatiestijl. En pas je stijl daar eens op aan. Mogelijk is dat alleen al door het erkennen dat het voor haar ook lastig moet zijn. In het geval van Andrea bijvoorbeeld het geregel van een oppas. Daarmee bied je begrip voor haar probleem en creëer je mogelijk een opening tot een wederzijds profijtelijke oplossing.

U ook genieten van: